Els arquitectes
agenda
escrit el 10 de juny de 2011

Entrevista al representant del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya 

 

Image

 

1. Quin creus  que és el paper actual dels arquitectes en la conservació, ordenació i gestió del paisatge?

Des de sempre els arquitectes i la arquitectura, han jugat un paper primordial en la transformació i l'ordenació del paisatge. Els arquitectes, com els paisatgistes són els agents o tècnics més preparats per l'ordenació, forma part de la seva educació, preparació i del seu treball.

 

2. Quina  és  la teva percepció del paisatge del Priorat, de les seves transformacions i de les seves tendències cap el futur?

Les ultimes transformacions han estat bastant desafortunades, s'han produït des d'una perspectiva de la modernització i mecanització sense tindre en compte els valors paisatgístics preexistents en el territori. En les intervencions arquitectòniques pròpiament dites, val a dir que hi ha de tot, des de treballs amb molta sensibilitat amb l'entorn fins a d'altres de poc afortunades. Les tendències cap al futur del Priorat són una major conscienciació de la gent jove dels valors afegits que ens aporta el territori amb la seva arquitectura i paisatge.   

 

3. Com veus la implicació dels agents de la comarca en la dinamització del paisatge del Priorat?

Com a arquitecte noto poca implicació per part dels Ajuntaments en aquest assumpte que podria ser una bona eina de dinamització col·lectiva per la comarca i concreta per cadascun dels pobles.

 

4. Quines propostes faries per millorar els objectius de qualitat paisatgística i el programa de gestió de la Carta del Paisatge del Priorat?

Una manera  de millorar els objectius seria apropar la gent del territori als tècnics i treballar conjuntament. Seria bo incorporar en el programa de gestió, un treball de pedagogia a fi que tant els agents, com la gent del territori s'hi senti identificada amb l'elaboració de la carta del Paisatge del Priorat.

 

5. Com creus que podria el teu Col·legi Professional implicar-se en la Carta del Paisatge del Priorat? En quines accions i compromisos podria fer-se responsable o col·laborar?

Des de el Col·legi d'Arquitectes de Tarragona, es podria:

  • Impulsar premis d'intervenció al paisatge i/o d'arquitectura al Priorat.
  • Fer de pont o proposar treballs de camp i de recerca amb la col·laboració conjunta de la URV Escola Tècnica Superior d'Arquitectura "ear" .
  • Donar assessorament en temes paisatgístics i arquitectònics des dels serveis propis del Col·legi d'Arquitectes. 
Participació ciutadana
Consell Comarcal del Priorat Pl. de la Quartera, 1 de Falset, 977830119