CARTES ALS REGIDORS
agenda
Autor: Jaume Masip Llop
Categoria: Proposta
Data: dimecres, 15 juliol del 2015
Destinatari:
Marc Mur Bagés
Alcalde
Marc Mur Bagés
La festa del riu sense barca

La festa del riu sense barca.

L'envio a l'alcalde, a la regidora de festes ja li vaig enviar. 

Lo primer que ens hauríem de preguntar és: volem conservar, potenciar i si cal, recuperar les nostres tradicions, perquè són un nexe d’unió entre convilatans i ens identifiquen com a poble?

Si la resposta és no o m’he és igual, ja no cal continuar endavant, si és que sí, o clarament si, llavors ens hauríem de preguntar: quines són les tradicions més importants que tenim i volem conservar?

Aquí segurament, sense equivocar-me gaire la gent de Flix contestaria: doncs la Setmana Santa i el dia de l’ermita, Corpus, sobre tot per les catifes, Sant Antoni, el ball de plaça de Festes Majors, la festa del riu...

I relacionat amb les tradicions quins són els símbols que més ens identifiquen, dels que estem orgullosos i que no voldríem que es perdessin per res del món?

Tampoc m’equivocaria gaire si dic que molts contestaríem: lo riu, les puntones, lo castell, els gegants i capgrossos, la barca....

I direu, a què ve tot això, doncs ho diré: tot això ve a que no estic d’acord en que la festa del riu no tingui la barca com a un dels protagonistes principals, el primer any vaig pensar, va... donem una oportunitat, segur que preguntaran a la gent i canviaran d’opinió, però no va ser així i l’any passat vaig decidir, molt a pesar meu que no aniria més a la festa del riu mentre es faci on s’ha fet els darrers dos anys.

Em consta que hi ha molta gent que pensa com jo, per tant proposo preguntar a la gent que prefereixen,  i si es vol potenciar la festa del riu, que ja em sembla bé,  hi ha altres opcions, apart de lo de les andròmines, que ja està bé.

 De moment tota la gent que anava a passat la tarde a l’altre costat de riu ja no ho pot fer, estar a l’aguait del que passa al riu és més complicat, l’any passat gairebé ningú sabia on era la línia d’arribada de les curses! I la barca ha de tenir protagonisme, només el té per festes! A la festa del riu i la nit dels focs.  Els  avantatges no els veig per enlloc.

Mal em peso he de dir que la gent de Móra d’Ebre ens ha passat molt endavant en el sentit de recuperar la festa del riu potenciant el caire tradicional, que és lo que ens identifica, lo que ens fa diferents! El tema dels raiers, lo de estirar el llaüt, lo dels vestits tradicionals i ah! Lo del toc de corn dels llagoters, genial! Mira, potser n’hauríem d’aprendre, nantres que, de vegades, ens pensem que fem tant bé les coses.

Bé, proposo per tot lo dit que la festa del riu es torni  a fer on es feia i amb la barca com a un dels elements principals i diferenciadors de la nostra estimada festa del riu. No hi ha cap lloc més on això es faci, no la deixem arraconada, altres voldrien tindre un element simbòlic tant singular, únic  i històric com el que tenim, segur que l’aprofitarien més que nantres.

Atentament

Jaume Masip Llop
Nova carta


Participació ciutadana
Ajuntament de Flix , consorci@localret.cat