NOTÍCIA
agenda
El Parc Natural de Montsant acull una nova jornada de “Turisme i territori sostenible al Priorat

   nComunicat de premsa  n

 


El Parc Natural de Montsant acull una nova jornada sobre “Turisme i territori sostenible al Priorat”

 

Més de 60 persones provinents del sector turístic de la comarca hi van assistir i debatre sobre el model turístic de la comarca

Durant la jornada es va presentar l’inici del procés per aconseguir l’adhesió a la Carta Europea de Turisme Sostenible

 

El passat dilluns 3 de novembre la seu del Parc Natural de la Serra de Montsant a la Morera de Montsant va acollir una jornada tècnica, que tenia com a eix d’interès i debat el turisme i les oportunitats dels espais naturals protegits. La jornada donava continuïtat a la que ja s’havia organitzat a la Cartoixa d’Escaladei ara fa un any sota el títol: “Priorat, territori sostenible i turisme, claus de futur” i que en aquesta edició volia posar l’èmfasi, d’una banda, en quins poden ser els models de turisme sostenible que es poden desenvolupar al voltant d’un espai natural com el Parc Natural de Montsant i en una comarca com el Priorat  i com aquesta activitat turística pot beneficiar al desenvolupament local. De l’altra, el Parc Natural de Montsant va presentar quins eren els projectes als quals s’està donant suport i liderant com és ara la Carta Europea de Turisme Sostenible i la iniciativa de desenvolupament sostenible als parcs naturals de Catalunya “Fem Parc”.

 

Els espais naturals protegits són actualment un revulsiu econòmic per al territori, i en aquest sentit, es constata que Catalunya s’està posicionant com una de les destinacions del turisme de natura de primer ordre a nivell internacional. Els parcs naturals com el de Montsant, són marcs on desenvolupar de manera sostenible aquest tipus d’activitat i que aquesta es tradueixi en termes de desenvolupament econòmic local aportant una millora en la qualitat de vida de les persones que viuen en aquests indrets.

 

A la jornada hi van assistir més d’una seixantena de persones vinculades especialment a empreses d’activitats, allotjaments i restaurants del Priorat que van seguir amb gran interès les diferents comunicacions. Josep Capellà va obrir la jornada amb una ponència marc sobre el turisme i les oportunitats dels espais naturals protegits que analitzava quin és el perfil d’aquest turisme de natura i com les poblacions al voltant dels espais naturals protegits es poden beneficiar d’aquesta activitat turística alhora que en va assenyalar els possibles impactes negatius i debilitats. A continuació, Matteo Perrone, tècnic del Parc Nacional de Cinque Terre (Itàlia) va descriure quina és la realitat i dificultats que està vivint un territori protegit i declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO on hi viuen poc més de 4.000 habitants però que rep l’impacte turístic de 2 milions de visitants anualment.

 

Neus Miró, coordinadora del Parc Natural de Montsant va exposar quines són les línies de treball que des de l’equip de gestió del parc s’estan duent a terme i com aquestes es vinculen a d’altres iniciatives comarcal com són la Carta del Paisatge i la presentació del Priorat com a paisatge agrícola cultural a la candidatura UNESCO de Patrimoni de la Humanitat. Ambdues, s’entenen com a instruments que han de contribuir a la conservació dels valors naturals, culturals i paisatgístics del Priorat, i en aquest sentit la Carta Europea del Turisme Sostenible que s’està engegant des del propi parc i que pretén sumar les sinèrgies que fins ara s’han generat i conduir-les cara a fixar els criteris sobre els quals s’ha de desenvolupar el turisme de manera sostenible al Priorat. David Esteller, per la seva banda, va explicar els pacs ecoturístics que s’han creat arran del projecte “Fem Parc” i que tenen com a centre d’interès la tortuga mediterrània, l’espiritualitat i el productors de Montsant.

 

La sessió final de la jornada va voler ser un primer espai de participació sobre quin és el model turístic que es vol per a la comarca del Priorat. La taula, moderada per Josep Capellà, va comptar amb la presència de Jaume Salvat, del Parc Tecnològic d’Oci i Turisme de la Universitat Rovira i Virgili; Roser Vernet coordinadora de Prioritat, entitat que promou la candidatura UNESCO del Priorat; Salvador Burgos-Porta i Cristina Jiménez de l’associació Priorat enoturisme; Cristina Beltran, de l’Oficina d’Informació i Turisme del Consell Comarcal del Priorat; i Montserrat Solà, tècnica de l’àrea d’ús públic del Parc Natural de Montsant.

 

El debat va tindre com a eix les consideracions  i les percepcions del model turístic que ens cal definir entre tots els agents vinculats al turisme i es va fer a partir d’una sèrie de preguntes que tenien com a objectius promoure el debat i la reflexió per poder encetar, a partir d’aquesta jornada, un fòrum de debat entre el sector. En aquest sentit, des del Parc Natural de Montsant es va expressar la voluntat de donar continuïtat a aquest espai de debat a partir de la creació del Fòrum Permanent de la Carta Europea del Turisme Sostenible.

 

La jornada va rebre el suport del Consorci Lider Priorat-Baix Camp, del Consell Comarcal del Priorat, Priorat enoturisme, Prioritat, Serra de Llaberia, Diputació de Tarragona i va cloure amb un tastet de productes locals de la comarca i, especialment, dels productors vinculats al projecte “De Montsant a taula”.

 
Participació ciutadana
Parc Científic i Tecnològic de Turisme i Oci de Catalunya Joanot Martorell núm. 15
Vila-seca 43480, 977 39 55 18