agenda

Banc del Temps d'Arenys de Mar

El Banc del Temps d'Arenys de Mar ja és una realitat!
Apunta’t al Banc del Temps d’Arenys de Mar! talonari_1

El Banc del Temps d’Arenys de Mar inicia la primera trobada d’intercanvis aquest mes de febrer. La primera trobada dels usuaris i usuàries del Banc del Temps ha estat el dia 25 de febrer a les 19h a la primera planta de l’Edifici Xifré, seu del Banc del Temps. Aquesta, ha servit per conèixer de primera mà el funcionament del primers intercanvis dels membres que ja estan inscrits i poder conèixer-se en un ambient distès i lúdic.
La trobada es va iniciar amb unes paraules a càrrec del regidor de Participació Ciutadana, Xavier Febrer, el qual va agrair la col•laboració i implicació de tots els assistents en un projecte com aquest, del qual el valor és el fet d´oferir i rebre temps a canvi de petites coses o accions quotidianes que moltes vegades no es troben al mercat; canviar bombetes, cortines, passejar, ajuda informàtica, grups d´idiomes, compartir estones d'oci i lleure, etc.

banc_del_temps_speedTot seguit, la tècnica de Participació Ciutadana, Laura Espinasa, i la dinamitzadora del Banc del Temps, Viviana Pérez, van explicar l´objectiu d´aquest projecte i què és el Banc del Temps i el seu funcionament, sobretot de cara als nouvinguts i interessats en el BdT.
La veritat és que va ser tot un èxit de convocatòria, més d´una vintena de persones. L´objectiu de la trobada era que els usuaris es coneguessin entre ells i donar el tret de sortida a l'inici dels intercanvis, atès que les setmanes anteriors ja es van lliurar els talonaris.
La jornada va transcórrer sense cap incident. Es va fer una dinàmica de grup, que va consistir en un “Speed dating d´usuaris” els quals disposaven de 1,5 minuts per presentar-se i explicar el que oferien i demandaven i d´aquesta manera poder conèixer la resta d´usuaris, tant els que formen part de l´equip de gestió com els nous interessats.
Per il•lustrar les experiències i avantatges del que suposa participar en un BdT, a l´acta varen assistir dos membres del BDT de Mataró, Rafel Espejo i Montse Lloret, els quals va explicar les seves experiències personals com a usuaris i els beneficis que els ha reportat participar en un projecte d´aquestes característiques.
La trobada va finalitzar amb el lliurament dels talonaris a aquells usuaris que encara no el tenien i amb un piscolabis amb diferents menges que els mateixos assistents varem portar per compartir, en una estona distesa on ja varen començar a sorgir els primers intercanvis i contactes.

Què cal fer per ser membre del Banc del Temps?: Cal una entrevista a la Secretaria del Banc del Temps. Per més informació podeu adreçar-vos en l’horari de Secretaria:
Horari de Secretaria: Dilluns i dimecres de 16 a 19h i divendres de 09 a 14h. Lloc: 1a Planta de l’Edifici Xifré d’Arenys de Mar.
Telèfon: 937 957 079 (En horaris del Banc del Temps), o bé al T. 937 957 359.
Correu electrònic: bancdeltemps@arenysdemar.cat.
Que és el Banc del Temps? El Banc del temps és un projecte en el qual el temps és la unitat de valor. No és un banc que funciona amb diners sinó amb l’intercanvi de temps. I està destinat a funcionar amb el donar i el rebre de les persones que hi formen part, d’allò que més se sap o agrada fer, amb allò que més es necessita. D’aquesta manera, es construeix una xarxa de relacions humanes on el que es fomenta és la relació d’igualtat entre el tu a tu, l’intercanvi de valors humans.
Objectius: El Banc del temps d’Arenys de Mar vol promoure intercanvis de temps, és a dir, dedicació a d’altres persones. Volem donar valor al fet que les persones dediquin temps a d’altres, confiïn entre elles, es coneguin i s’ajudin a resoldre les necessitats diàries de la vida quotidiana. Està obert a tothom, homes, dones, joves i grans, que vulguin millorar la qualitat de vida d’altres persones.
Com funciona? El seu funcionament és senzill: una persona diposita unes hores de temps oferint serveis o realitzant tasques amb les quals vulgui ajudar a d’altres persones. A canvi, aquest usuari pot demanar temps a d’altres persones usuàries del Banc del temps per resoldre algunes de les seves necessitats diàries. L’intercanvi es tradueix en hores de dedicació de les tasques que s’han realitzat.
Què es pot intercanviar? Qualsevol servei que els usuaris del banc del temps ofereixin. A títol d’exemples es poden intercanviar els següents serveis:
• Acompanyar nens i nenes a l’escola o d’altres activitats.
• Acompanyar a gent gran al metge, al banc, ajudar en tràmits,...
• Llegir contes, jugar amb d’altres nens i nenes, fer esport, ajudar a fer els deures,...
• Passar treballs a l’ordinador.
• Fer la compra a la gent gran, carregar bosses per les escales, fer companyia,...
• Tasques domèstiques (planxa, cuinar, penjar cortines, quadres, endreçar armaris, fer la compra,...)
• Cura dels animals i plantes
• Passejar, acompanyar, anar al cinema, al teatre, concerts, fer esport en grup.
• Petites reparacions domèstiques (canviar endolls, bombetes, fusibles,...)
• Oferir coneixements, donar suport en l’ús de l’ordinador: Informàtica i Internet.
• Grups de conversa d’idiomes (anglès, francès, italià,...)
• Classes de música.
• Desplaçaments i transports.
• I l’ Etc que tu l’hi posis.

 

 

 

Participació ciutadana
Regidoria de Participació Ciutadana CC. Calisay. Riera Pare Fita, 31, 937 959 777